„Flowerwatching“, или зенът на градинарството

Градина и дом

От както освободих задния двор от робията на плевелите, се захванах и да го разкрася с малко цветен елемент. Отидох до магазина за семена, но нали всеки си ходи с късмета, нямаше и половината от това, което си направих предварително като списък. Е, все пак намерих две-три разновидности, които ми допадат, а и са удачни за сезона.

Природата обаче не се съобразява с моите желания, и дори тия цветя, които избрах, е вече малко късно да бъдат посадени. Ама нали вече ентусиазмът се е запалил, все пак ги посях. И се почна едно чакане…

Съвет към другите мераклии: посейте в малки съдове. Толкова са дребни, като поникнат, че директно в цветното легло не могат да се забележат, нито да се различат от неканените гости, или всичко друго, дето не си го сял, пък то си никне…

Минаха поне две седмици, без никаква вест от долната земя. Всяка сутрин гледах, чаках, надявах се… ама не.

Докато най-накрая една сутрин… леле мале! Показаха се първите калдъръмчета. Ама само като две зелени точки. Не знам как разбрах, че са те. Това още е въпрос, на който не може да бъде даден смислен отговор. Никога не бях виждала новопоникнали калдъръмчета.

От тогава всяка сутрин бегом с кафето, вземам едно столче, сядам и се вторачвам. Няма тревоги, няма напрежение. Просто сядаш и напрягаш очите си за следващото, новото мъниче.

Да не говорим, че гимнастиката с навеждането до земята идва много добре на вечно схваналия ми се кръст, дето рядко и трудно става от стола пред монитора. А и напрягането на очите също е полезно упражнениеIMG_0078.

Земята ми не е най-подходящата за градинарство. Доста е песъчлива, и пълна и с по-едри камъни от съседната разпадаща се постройка, която няма кой да се погрижи да събори и разчисти. Но пък и не е моя, да се заема аз…

И въпреки това, няколко цветя все ще могат да се хранят в нея. И пак ще има нещо цъфнало в двора, който е бил изоставен повече от 20 години. И ще се чуват стъпки по калдъръма на пътечката, и на дървото има люлка. Какво повече да ти се иска!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s